Una ullada enrere…

Una ullada enrere…

 

L’any 2010 va néixer el Cicle de Cinema de Muntanya i Medi Ambient de la mà de Ferran Tolosa. Aquella primera edició i el 2011 i el 2012, el Cicle es va celebrar al Centre de Cultura “SA NOSTRA”, a Palma, amb la col·laboració de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.

 

Les edicions posteriors, de 2013 i de 2014, el cicle s’organitzà al Club Diario de Mallorca. Ja al 2014, al primera gestionada per NAT Projectes, hi participà Ferran Latorre, primer alpinista català que aconseguí els 14 cims de més vuit mil metres d’alçada.

 

Llavors, a partir del 2015, s’inicià una nova etapa, obrint-se a també a nous espais de programació com el Teatre Municipal Catalina Valls de l’Ajuntament de Palma així com a propostes cinematogràfiques locals i d’altres de caràcter històric, amb una clara vocació de contribuir a la recuperació i difusió del patrimoni fílmic relacionat amb la muntanya i la natura. També, la presentació de llibres i materials relacionats amb la muntanya i pel·lícules d’expedicions mallorquines arreu del món aparegueren en la programació habitual ja per quedar-s’hi.

 

A l’edició de 2016, la setena, per primera vegada es va complementar la programació cinematogràfica amb una exposició al Centre Cultural La Misericòrdia: Emili Juncadella. Aventures en 3d d’un muntanyenc explorador (1910-1927), un conjunt de fotografies estereoscòpiques fetes als Pirineus i als pics d’Europa el primer quart del segle XX. També es comptà amb la participació dels germans Iker i Eneko Pou.

 

El 2017, per primera vegada, es va fer una projecció al Teatre Principal de Palma. La pel·lícula elegida va ser Sa Fosca, l’emblemàtic film dirigit el 1984 per Paco Alburquerque. Per a la projecció es va fer una nova versió remasteritzada en 2K amb el suport de l’Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca. Més de 600 persones ompliren la Sala Gran per gaudir de la producció històrica de la muntanya mallorquina. També hi participà la gran escaladora Silvia Vidal i també es presentà la digitalització de les Rutes amagades de Mallorca, una obra cabdal de l’excursionisme a la nostra illa.

El 2018, Sebastián Álvaro, Tòfol Castanyer, Toni Escandell, Cati Lladó, Àngels Llobera, Miquel Rayó i altres participaren en les diferents sessions de cinema. A banda del cinema, l’Everest en tornà a ser protagonista amb l’exposició Everest 1921, una exposició de fotografia documental sobre la primera expedició a l’Everest el 1921. També per primera vegada la Mostra se sumà amb la seva programació als actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones.

 

El 2019, la Mostra celebrà el seu desè aniversari, i per aquest motiu, va ser una edició ben especial: tornà Sílvia Vidal i els germans Pou i, entre d’altres, es projectà “The epic of Everest” (1924) per primera vegada a l’Estat espanyol. Es convocà el 1r Certamen de Curtmetratges de Muntanya i Natura i se va incloure dins la programació un Concert de Muntanya, a càrrec de Tomeu Moll-Mas i l’Orfeó de la UIB.

 

L’edició de 2020, va ser possiblement, la més especial. La pandèmia provocada pel COVID-19 obligà a ajornar bona part de la programació fins als mesos de setembre i octubre. Se va dur a terme una sessió a Ses Voltes, com a cinema a la fresca, i a l’octubre es completà, entre d’altres, amb la presència de Chris Sharma i Alex Txikon. També se convocà la 2a edició de la secció competitiva de curtmetratges i dins el Fest-Off se va poder gaudir de l’exposició de les fotos selecionades en els Premis de Fotografia de Muntanya 2020.

 

El 2021 fou una edició de rècords: 39 films projectats amb 27 curts a la selecció oficial. El 2022, un programa amb 24 films, dels quals 9 integraren la selecció oficial. Com a convidat especial, destacà en Jordi Pons, un alpinista que ha estat un referent per la seva llarga trajectòria com a muntanyenc i cineasta.

 

Tot plegat, fins ara, tretze edicions ;  189 pel·lícules, audiovisuals, exposicions, llibres de muntanya, concerts, contacontes, materials digitalitzats… i més de 25.500 espectadors.

 

I seguim….!

TOTES LES EDICIONS

13ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2022

12ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2021

11ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2020

10ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2019

9ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2018

8ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2017

7ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2016

6ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2015

5ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2014

4ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2013

3ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2012

2ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2011

1ª Mostra de Cinema
de Muntanya

2010